Vlk Obecný

DATUM PUBLIKOVÁNÍ: 15. 04. 2019  |  KATEGORIE: Novinky


Vlk obecný byl u nás běžným zvířetem až do konce 17. století. Jeho početnost výrazně klesala od začátku 18. století, až byla původní populace zcela vyhubena. Přitom původní obyvatelé Severní Ameriky, ale například i germánské a slovanské národy v Evropě vlky uctívali a respektovali. S rozvojem západní civilizace však začali lidé vlky pronásledovat tak jako žádné jiné šelmy. Postupně se tato inteligentní a plachá zvířata stala obětí pověr a báchorek o krvelačné bestii. V ČR se začínají znovu objevovat především od roku 1994, kdy byli spatřeni v Beskydech. Od té doby se smečky usadili i na dalších místech ČR, například na Broumovsku nebo u Máchova jezera.

Vlk Obecný

  • Je naší největší psovitou šelmou. Měří 66‒81 cm a váží 35‒45 kg.
  • Na první pohled se podobá německému ovčáckému psu. Na rozdíl od něho má břicho jakoby zatažené dovnitř, hubenější nohy a malé tlapy. V poměru s hlavou má dlouhý a špičatý čenich. Vlka zdobí až po paty dlouhý chlupatý ocas. Barva, délka a hustota srsti je u vlků velmi variabilní.
  • Žije a loví ve smečce, které můžeme vnímat jako rodiny. Smečka má i víc jak 10 členů, běžně 2–8. Hravě uloví jelena i divoká prasata, v menší míře loví srnce a drobnější živočichy. Příležitostně loví i ovce, pokud nejsou dostatečně zabezpečeny.
  • Nejdůležitějšími vlčími smysly jsou čich a sluch. Čich je stokrát až milionkrát lepší než u člověka. Vlk dokáže svoji kořist zvětřit na vzdálenost několika kilometrů.
  • Vlčí smečku tvoří vedoucí „alfa“ pár, který si je věrný až do smrti jednoho z partnerů. Vlci však můžou žít jen v párech či osaměle a do smeček se sdružovat jen dočasně.
  • Páření probíhá v období mezi koncem ledna a dubna. Samice porodí 4–6 mláďat během 59 až 63denní březosti.

Vlk obecný potřebuje ochranu

  • Vlci jsou velmi přizpůsobiví, dokážou žít i v kulturní krajině, která je člověkem výrazně ovlivněná. Na různých místech světa obývají nejen lesnaté území, ale dokážou žít také v pouštích, suchých stepích, bažinách i v tundře.
  • Podle zákona o ochraně přírody a krajiny je vlk chráněným druhem a je klasifikován jako kriticky ohrožený.
  • Jeho většímu rozšíření do dalších částí republiky brání zejména ilegální lov. Bohužel také mnozí myslivci vidí ve vlkovi nežádoucího konkurenta a škůdce. V České republice obývají vlčí smečky trvale CHKO Kokořínsko-Máchův kraj, Broumovsko a Krušné hory. Jedinci se objevují v Beskydech, severních Čechách, na Šumavě a v Pošumaví a na Jesenicku.
  • Nebezpečí představuje zástavba volné krajiny a stavba nových rychlostních komunikací. Vlci mívají na našem území i 200 kilometrů čtverečních velké teritorium, po kterém se potřebují pohybovat a rozmnožovat se.


Podpis